2009

Egypte


5 februari Cairo.

Van Pieter krijg ik een berichtje dat een groep heeft afgezegd. Als we willen kunnen we een rondreis maken door de westelijke woestijn; we moeten dan wel over twee weken in Cairo zijn.

Zo vliegen we twee weken later met Egyptair naar Cairo. Eerst gaan we op zoek naar de resten van de molens die hier ooit moeten zijn geweest en we vinden ze in Al Muqattam. De berg waar ze op stonden is nu aan twee zijden vrijwel geheel afgegraven voor onder andere de aardewerk industrie.

Na de molens gaan we lekker rondkijken in Cairo en oude paleizen bezoeken waar het drinkwater met kannetjes aan een ketting met ezelskracht omhoog werd gehesen.


Vanwege een zandstorm gaan we langs de rechteroever van de Nijl naar het zuiden. Richels asfalt moeten er voor zorgen dat automobilisten niet te snel rijden. Wat een ramp. Het is steeds of je een stoeprand oprijdt. Heel oncomfortabel.

In Minya overnachten we en de dag er op gaan we de Nijl over op weg naar Kharga.

In El Bagawat is een Christelijke necropolis uit de eerste eeuwen van onze jaartelling. Overigens bestond de necropolis al lang voor onze jaartelling.

In de vredeskapel is de oudst bekende fresco van Thecla en Paulus.


We zijn nu echt in de woestijn en niet zelden is de asfaltweg verdwenen onder een enorm zandduin.

Als de auto loopt in het zachte zand laat de chauffeur lucht uit de banden lopen om zo meer grip te krijgen wat niet voorkomt dat we een keer flink moeten duwen.

We bezoeken de ruïne van een Romeins fort. Het schijnt dat er om de 30km - een dagmars - forten hebben gestaan.


Duiventorens en de tempel van Deir al Hagar

 Dakhla oaseRijden en lachen in het zand. En dan aan de horizon een stipje en even later ergens in het niets ontmoeten twee terrein auto's met toeristen elkaar. Soms is hier een Fata Morgana waar te nemen, maar door de opstekende wind en het vele zand in de lucht is er nu niets te zien. Tegen een duin oplopen in dat losse zand valt trouwens niet mee.


De witte woestijn, een bizar en betoverend landschap. We hebben spullen mee om hier te overnachten. Helaas staat er teveel wind en we wijken uit naar een hutje bij een irrigatiegebied, vele uren rijden verderop.


De zwarte woestijn bij de oase van Bahariya, een landschap vol gestolde klodders lava.


De kristallen woestijn.


Naar de oase van Siwa.


Langs de Middellandsezeekust rijden we door het gebied waar tijdens WWII tussen de Duitsers en de Engelsen hevig is gestreden. Na een herdenkingsmonument gaat de rit verder naar Alexandrië. We bezoeken de prachtige moderne bibliotheek, een tussen appartementen ingeklemde molen en de ruïnes van de oude universiteit waar de oude Grieken studeerden.

Onderweg van Alexandrië en Cairo bezoeken we nog het koptisch klooster van Wadi Natrun.

We eindigen waar we begonnen zijn, in Cairo. We slenteren langs en door de winkeltjes van Khan el Khalili en bezoeken de koptische wijk.


De gereden route.