2013

Rondje molens en openluchtmusea.


24 april 2013.

Ost Friesland, direct over de grens met Groningen is een ware verrassing met plaatsen als Greetsiel en de gigantisch hoge molen van Aurich. Het scheepvaartmuseum in Bremerhaven is wat uit de buurt maar een absolute aanrader.


De volgende verrassing is het Poolse Wolsztyn. Een leuk openluchtmuseum en een stationsemplacement met rijen oude stoomloks.


In het district Wielkopolska staan nog heel veel molens en de molens zijn allemaal genummerd. Als we staan te kijken bij nrs 5,6 en 7 in Osieczna, komt een stoet paarden en rijtuigen voorbij. Wat voor feest het was weet ik niet, maar het was mooi om te zien.

 

Het is feest in Torun, de geboorteplaats van Copernicus. Er zijn parades en er worden kransen gelegd.  In het openluchtmuseum zien we een bedrieglijk echt geschilderd kerkinterieur.


4 mei 2013

We gaan naar slot Mariënburg in Malbork. Het is een grote kruisridderburcht opgericht in 1274.


Het volgende openluchtmuseum op de lijst is dat van Olstynek. Het openluchtmuseum was mooi, maar het museumpje in de stad hadden we wel kunnen overslaan, dat stelde niet veel voor. We zijn nu in Mazurië, land van meren en bossen. 


Tegen de grens met wit Rusland ligt het woud van Bialowieza, een van de laatste stukken laagland oerbos in Europa. Bialowieza is ook bekend van het fokprogramma van Wisents, of op zijn Pools, de Zubr. Mijn auto kreeg ook spontaan de bijnaam 'Zubr', een betere naam dan Skoda, wat pools is voor 'jammer'.


We staan aan de grens van Wit Rusland en kunnen hier niet verder. We buigen af naar het zuiden en bezoeken het 'Muzeum Wsi Lubelskiej w Lublinie', of te wel, het Openluchtmuseum van Lublin.


15 mei 2013

Neem als koning een Italiaanse architect in de arm en laat hem een stad ontwerpen. Zo ontstond kortweg de stad Zamość, een Italiaanse parel in een Poolse oester.


Tot nu heb ik weinig plaatjes laten zien van Poolse campings. Eenvoudigweg omdat die niet zo veel voorstelden. Heel bijzonder leek mij camping Skansen in Przworsk. De Naam Przeworsk heeft iets Olivier B. Bommel achtigs en Skansen is het Poolse woord voor een openluchtmuseum. Kamperen in een Openluchtmuseum, dat leek mij wel wat. Groot is de verbazing als de camping niet meer blijkt te zijn dan een parkeerplaats bij een restaurant dat is gevestigd in een historisch gebouw. Het aparte sanitairgebouw was matig, maar het restaurant voortreffelijk. Kortom, Camping Skansen Przworsk, van harte aanbevolen.

Reizend naar het zuiden komen we in het gebied van de grote houten kerken. Van de kerk in Jablonce is helaas de deur gesloten en we moeten het doen met een rondje om de kerk en een plaatje van de buitenkant.

Skansen Sanok is ook weer zo'n uitgebreid en goed verzorgd openluchtmuseum. Dit keer met heel bijzondere bijenkasten.

Langzaamaan krijgen we wel een beetje genoeg van de openluchtmusea, maar goed, die ene in Nowy Sacz kan er ook nog wel bij. We genieten van de schoolgroepen die hier erfgoed onderwijs krijgen. In ieder gebouw is wel iemand om uitleg te geven. Helaas spreken ze alleen Pools, maar als je je daaraan niet stoort wordt het leven een stuk eenvoudiger. De toezichthouder doet enthousiast zijn verhaal en ik antwoord in het Nederlands. We begrijpen elkaar en dat schept een band.

De figuur op een ezel met wieltjes wordt met Palmpasen (de zondag vóór Pasen) in een processie mee getrokken. Het herinnert aan de dag dat Jezus gezeten op een ezel de stad Jeruzalem kwam binnengereden en de mensen hem met palmtakken tegemoet liepen.


20 mei 2013

Genoeg openluchtmusea. Tijd voor wat 'leuks'.

"Je moet naar Zakopane gaan", zeiden verschillende mensen tegen ons. "Dat is leuk". Zakopane werd dus onze volgende bestemming.

T-shirts, petjes, zonnebrillen, koetsje rijden, hap tentjes, Zakopane is Volendam maar dan op zijn Pools. Horror! Hoe is het mogelijk dat mensen dit leuk vinden. Daar snap ik dus helemaal niets van.


22 mei 2013

Na Polen rijden we door Slowakije waar we het imposante kasteel Spissky Hrad bezoeken.


De volgende 'must see' is Boedapest. 

Prachtig hoor. Lantaarnpalen met bloembakken, mooie winkelstraten met T-shirts, petjes, zonnebrillen en oost Europese bedelaars.

Boedapest kan ook weer van de 'to do' lijst.


29 mei 2013

Na Esztergom volgt nog een camping bij Keszthely aan het Balaton meer. We treffen het helaas niet met het weer voor een bezoek aan het kasteel. De dag er na gaan we de grens over naar Slovenië. Het voelt als een verademing. In Maribor strijken we neer op camping Kekec. Alles is netjes, alles werkt en alles is goed verzorgd. Een verademing. Heerlijk.


1 juni 2013

Via de prachtige weg 414 gaat het westwaarts waar we - ondanks dat het inmiddels juni is - op de camping van Smlednik de plaatsen voor het uitzoeken hebben.

Vanuit Smlednik genieten we van de omgeving en maken een ritje naar de stad Ljubljana. Geen T-shirts, petjes en zonnebrillen, maar een ontzettend mooi en leuk centrum.

Na een tochtje naar Logarska Dolina, de slap (= waterval) Savika, Matkov Kot en het beeldschone meer van Bled, is het tijd voor de terugreis. Verstand op nul en blijven rijden tot je thuis bent.