2009,

De wens om de 'moinhos giratorios' eens in het echt te zien mondt uit in een rondje molens kijken in Noord Portugal.


27 april 2009,

Na een dag jakkeren over een Franse tolweg overnachten we in zo'n goedkoop snelweg hotel. Het is schoon, maar daar is dan ook alles mee gezegd. Het naastgelegen restaurant is ronduit slecht en slapen op de dunne flodder matrasjes in waardeloos. Morgen snel weer verder.


29 april 2009

Molens in Zuid Frankrijk. In Lautrec herinneren een kollergang en wat teksten aan de kruitfabriek die hier ooit stond en in Pexiora vinden we de torenmolens waarvan gezegd wordt dat het de eerste torenmolens in Europa waren. De historie gaat terug tot het begin van de 13e eeuw maar van deze oorspronkelijke molens zijn geen resten meer over.

We zien ook een molen met het Berton wieksysteem. Hier zijn de zeilen vervangen door planken die parallel aan de roede worden aangebracht. Door middel van een ingenieus systeem kunnen de planken worden ‘op- ’ of ‘uitgevouwen’.


30 april 2009

Lunchpauze onderweg in Spanje.


1 mei 2009

We komen vanuit het Spaanse Zamora Portugal binnen bij het natuurgebied  'Parque Natural de Montesinho'.

Een bordje tegen een muur wijst naar 'moinhos', molens en als we dit volgen komen we in een vallei waar ooit 11 watermolentjes hebben gewerkt. Nu zijn ze vervallen en overwoekerd. 


1 mei 2009

Na de watermolens brengen we een bezoek aan de stad Braga en de beroemde kerk Bom Jesus do Monte. Via de trappen omhoog naar de kerk was een loodzware klim. Als dit boetedoening is dan raak je hier van heel wat zonden verlost.


2 mei 2009

Onderweg bezoeken we een lokale markt en maken een mooie wandeling door de omgeving. In een brochure staat namelijk dat er in deze plaats watermolens zijn, maar de lokale bevolking die we aanspreken en de brochure laten zien voelt er niets voor om ons te helpen. Uiteindelijk hebben we zelf een rondje gelopen tot we ineens het ritmische geluid hoorden van een werkende watermolen. Bingo!

De eigenaresse onderbrak haar werk op de akker en opende de deur. Er zijn dus toch nog vriendelijke Portugezen in deze omgeving.

Aan het eind van de dag boeken we in Agueda een kamer in een hotel dat vol bedevaartgangers zit die naar Fatima lopen.


3 mei 2009

Een dagje naar de molens van Penacova. Van een van de molens zit de deur niet goed op slot wat de mogelijkheid biedt om via een krakende trap ook even bovenin een kijkje te nemen.


3 mei 2009

Als we in een lokale bar vragen waar we de molens van Ansiao kunnen vinden, wijst de vrouw naar een heuveltop waar kleine zwarte stipjes op te zien zijn. 'Daar zijn de molens', zegt ze met een glimlach. Wouw, dat zijn de moinhos giratorios waar we voor zijn gekomen.

De drie gerestaureerde molens staan in een klein parkje op een heuvel. Er is niemand en ik kan in alle rust de molens opmeten.


4 mei.

In Aveiro is het duidelijk nog geen toeristenseizoen. Het is er erg stil. We lopen een rondje, schieten wat foto's en gaan naar de kust. Daar treffen we het dat de vissers grote visnetten binnenhalen met behulp van speciale tractoren die op het strand staan. Heel bijzonder om mee te maken.


4 mei 2009

Tijdens een wandeling door een natuurgebied stuiten we zomaar op een grote watermolen en onderweg zien we weer zo'n typisch Portugees molentje, dit maal de moinho Gandarez do Casal Novo.


5 mei 2009

In Valhelhas aan de rand van het Nationaal Park Serra da Estrela, zetten we voor een aantal dagen onze tent op. Hier maken we ook voor het eerst kennis met een kampeergroep met campers en caravans. Er zullen er de komende jaren nog heel veel volgen.


in Idinha-a-Velha is een olijfoliemuseum met een oliepers uit de Romeinse tijd. Een leuke aanleiding voor een tocht in de omgeving. Het is prachtig weer en ooievaars hebben nesten op de torens. Op een dorpsplein en ook op het land, staan saqia's , water opvoerwerktuigen die in hun oorsprong teruggaan tot de Moorse tijd.


9 mei 2009

Het is weer tijd voor de terugreis.  Even geen molens meer, maar genieten van prachtige Spaanse steden en mooie hostals.


13 mei 2009

Terug in Frankrijk kan ik het niet laten om even door La Ferté sous Jouarre te rijden. Ooit was hier een enorme molensteenindustrie. Bij ons hotel in Olivet treffen we een bord dat ons uitnodigt een wandeling te maken langs de watermolens. De molens laten ons deze reis niet los. We raken er aan de praat met de bewoner van 'Le moulin des Béchets'. Hij kent Nederland omdat hij vaak voor zijn werk in Boskoop kwam. We moeten even binnen komen waar hij laat zien dat hij nu met het waterrad voor eigen gebruik stroom opwekt. We moeten ook zijn tuin bekijken en zijn verzameling planten vanuit de hele wereld. Wat is het toch heerlijk als je de lokale taal een beetje beheerst en als je niet vast zit aan de tijd. Het was weer een heel bijzondere ontmoeting en een mooie afsluiting van deze reis.