2013

Tsjechië, Slovenië, Bosnië27 augustus 2013

Erzgebergte, Johanngeorgenstadt

De eerste etappe gaat naar het Erzgebergte voor een bezoek aan de paardenmolen in Johanngeorgenstadt die werd gebruikt in de mijnbouw. Helaas is de molen niet open voor bezichtiging.


31 augustus 2013, Praag.

Na de regen in het Erzgebergte nu volop zon. Camping Oase ten zuiden van Praag is onze basis voor tochten in de omgeving en bezoek aan de stad. Het is eind augustus maar toeristen zijn er nog steeds.


De steengroeve Velká Amerika is een oude kalkstenen groeve. De grootte van de steengroeve is ongeveer 750×150 meter.


Burcht Karlstejn


Kutna Hora, het zilverstadje in de Bohemen waarvan de geschiedenis teruggaat tot de 12e eeuw. De St Barbarakerk is een bouwkundig juweel en staat terecht op de Unesco wereld erfgoedlijst.


10 september

Tabor


Op camping Frymburk aan het Lipno meer wordt je caravan met een tractor op zijn plaats gezet.


11 september

Het Middeleeuwse stadje Cesky Krumlov.


12 september

Vanuit Tsjechië rijden we door Oostenrijk. Dichtbij de grens met Slovenië staat een bordje langs de snelweg  met de tekst 'Schiffsmühle' een goede reden om de weg te verlaten en het land in te rijden. De Murecker Schiffsmühle blijkt een gerestaureerde schipmolen te zijn die nu dienst doet als restaurant.

Na deze zijsprong gaan we terug naar de hoofdweg en rijden verder naar Maribor, waar we een plekje vinden op camping Kekec. Vanuit Maribor gaan we op zoek naar de schipmolens van Babic en Izakovci.


13 september

In de wijnvelden staan kleppermolentjes die hier 'Klopotec' worden genoemd. Ze moeten de vogels bij de druiven weg houden. Verder is er nog een gekke vierkante molen en zien we een gierpont. 'Pes pot Izakovci', wil zoveel zeggen als 'voetpad naar Izakovci'.


15 september

Van Slovenië rijden we naar Bosnië. In Banja Luka komen we aan de verkeerde kant van de rivier Vrbas te rijden. Pas veel later is er een brug die we kunnen oversteken om weer op de goede weg naar Jajce te komen.

De route langs de rivier is mooi en in Jajce zetten we de caravan neer op Autocamp Plivsko Jezero. De camping is niet veel soeps, maar er is verder niets anders.

Op wandelafstand van de camping bevinden zich de kalkterrassen met molentjes.


17 september

Naar Servië

Van Jajce naar Sarajevo is een kwestie van de asfaltweg volgen, maar de weg naar Visegrad staat onderweg niet aangegeven en laat zich moeilijk vinden.  Onderweg staan bordjes dat je maar beter niet van de weg af kunt gaan. Er liggen nog overal onontplofte landmijnen. Later lees ik welke gruwelen zich hier hebben afgespeeld. Oorlog is nooit ver weg. 

In Servië komen we op een camping waar je als fietser goed je tentje kwijt kunt, maar met een caravan heb je weinig keuze. De eigenaar spreekt geen andere taal dan zijn eigen taal en gaat er gewoon vanuit dat jij dat allemaal begrijpt. Hij kletst de oren van je hoofd.  


18 september

Tara National Park, een omgeving met veel prachtige uitzichten.


19 september

Het weer slaat om en door stromende regen gaan we weer noordwaarts. De wegen zijn niet best, de band achter verliest druk en we besluiten de snelweg op te zoeken en weer naar Maribor te rijden. Het is een lange rit, maar naar het noorden komt ook de zon weer terug.


We brengen nog wat tijd door in Maribor, kopen leuke kussentjes voor in de caravan, laten bij de merkdealer de olie van de auto verversen en rijden daarna met een tussenstop weer terug naar huis.